Uw eerste terrarium aanschaffen

Het beginnen met een nieuwe hobby is altijd spannend. Het houden van een exotisch dier als een hagedis, slang of geleedpotige trekt bij veel mensen de aandacht. Het houden en verzorgen van terrariumdieren in het algemeen is voor menig dierliefhebber een ontspannende bezigheid en kan daarnaast voor jong en oud zeer educatief zijn. Het houden van dieren is leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Exotische dieren vragen specifieke omstandigheden. Word hier niet aan voldaan, zal een dier vroeg of laat ziek worden en dat wil natuurlijk niemand! Dus hoe begin je zo’n hobby nou op de goede manier?

 

Een van de meest gestelde vragen in de winkel is “Wat is een leuk reptiel om mee te beginnen?” Eigenlijk is dit direct de moeilijkste vraag die je ons kan stellen. Het leukste dier om mee te beginnen is naar onze mening toch echt dat soort waar jij van droomt. Uiteraard zijn er enkele specifieke soorten waarbij het sterk af te raden is om zonder enige ervaring dergelijke dieren te houden omdat sommige soorten erg defensief kunnen zijn van karakter of omdat de specifieke omgevingseisen erg lastig goed te onderhouden zijn zonder de nodige ervaring. Het houden van reuzenslangen als netpythons, tijgerpythons en anaconda’s bijvoorbeeld is niet direct weggelegd voor een beginnende hobbyist, vooral omdat deze dieren erg snel groot worden en dan zonder de juiste opvoeding/werkwijze van de handler gevaarlijk kunnen worden. Voordat u dergelijke dieren zelf gaat houden is het verstandig om bijvoorbeeld bij ervaren hobbyisten mee te kijken en te leren over het veilig werken met deze mooie soorten. Maar er zijn talloze (ook grote) soorten die zeer goed gedijen in een verblijf bij een beginnende hobbyist die zich goed heeft ingelezen, maar de ervaring nog moet opdoen. Om hier een goede start mee te maken moet u de volgende punten in overweging nemen:

 

Beginnen vanaf 0
Het makkelijkst is beginnen bij het begin. Wat zoekt u in een dier? Eigenschappen als dag- of nacht actief, dieet (herbivoor, omnivoor, insectivoor of carnivoor), hanteerbaarheid, stressgevoeligheid… zijn belangrijke aspecten om over na te denken. Werkt u overdag eigenlijk altijd en zou u ’s avonds als u thuis bent graag uw dier actief zien in uw terrarium? Kies dan zeker voor een schemer- en nachtactief dier, een dagactief dier zal namelijk net zijn schuilplaats opzoeken voor de nacht als u thuis komt. Heeft u liever geen insecten in huis? De meeste slangensoorten eten (diepvries) knagers als muizen en ratten. Voor klimmende gekko’s als wimpergekko’s, gargoylegekko’s en daggekko’s zijn er inmiddels ook complete maaltijden in brok-, pap- of gelvorm te verkrijgen. Woont u in een gezin met (jonge) kinderen en willen uw kinderen ook de dieren veilig kunnen hanteren? Dan is het wellicht goed om te kijken naar een soort met een doorgaans gemoedelijk karakter dat niet snel gestresst raakt.

 

Hoeveel ruimte kan en wil u beschikbaar maken voor het dier? Is ruimte geen punt en kunt u alle kanten op in lengte, diepte en hoogte voor het terrarium? Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Van een groepje microgekko’s tot een kraaghagedis of een mooie Argetijnse teju. Is uw beschikbare ruimte beperkt? Dan doet u er verstandig aan eerst te bepalen hoe groot het verblijf maximaal mag zijn en daarvandaan te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ook in een kleiner terrarium zijn de mogelijkheden nog steeds ontelbaar. Van geleedpotigen als spinnen en kevers tot slangen van kleiner formaat of gekko’s zijn te houden op een oppervlakte van minder dan 0.8m2.

 

Nog een belangrijk punt om goed over na te denken is de plaatsing van uw terrarium. Het is allereerst nooit verstandig een terrarium in de tocht of in direct zonlicht te plaatsen. Houdt hier altijd rekening mee. Komt het terrarium in een rustige slaapkamer of in een woonruimte met veel drukte en beweging? Dieren die bekend staan als erg stressgevoelig bijvoorbeeld worden liefst in een ruimte geplaatst waar niet al te veel drukte te ondervinden is voor het dier. Een houten vloer of een beweeglijke (onder)kast kan er voor zorgen dat een terrarium trilt. Veel dieren kunnen hier stress aan ondervinden. Zorg er altijd voor dat uw terrarium waterpas staat, het terrarium geen last heeft van een deinende vloer bijvoorbeeld en zorg dat de kast onder het verblijf stevig genoeg is om het terrarium te dragen. Een gemiddeld formaat ingericht woestijnterrarium weegt al gauw 60+KG. Zeker bij stellingkasten waarin terraria geplaatst worden, is het  verstandig de stelling aan de muur te bevestigen.

 

Ook het gewenste habitat is een zeer belangrijke overweging. Wat ziet u graag? Een woestijnterrarium zoals dat voor een baardagaam vraagt een andere verzorging dan een tropisch terrarium met levende planten zoals je dat bijvoorbeeld voor een kameleon zou aanbieden.

Hierbij moet niet alleen rekening gehouden met het onderhoud in verzorging, maar ook de stroomkosten zijn belangrijk om in overweging te nemen. Dieren in een tropisch terrarium zitten over het algemeen in een minder warme omgeving dan dieren in een steppe- of woestijnterrarium. Om enige berekening te kunnen maken: Een warmtelamp van 100 watt die gedurende 10 uur brandt, verbruikt 1kWh aan elektriciteit. Uitgaande van 14 branduren per dag zal een 100W lamp ongeveer €16,50 per maand aan stroomkosten geven. Om onnodig verbruik tegen te gaan zijn er diverse controllsystemen verkrijgbaar die het verbruik van uw lampen controleren en optimaliseren waardoor er tot 30% bespaart kan worden op stroomkosten.

Een terrarium gemaakt van betonplex of OSB hout kan ook erg goed helpen om deze kosten te beperken doordat een houten terrarium vele malen beter de warmte isoleert dan glas. Wel is het belangrijk om een houten terrarium ten alle tijden goed te beschermen tegen vocht. Ook een woestijn terrarium vraagt zo nu en dan om een spraybeurt. Zorgen dat de binnenzijde van een houten terrarium is behandeld met epoxyhars verlengt de levensduur van uw terrarium aanzienlijk.

 

Wanneer u alle bovenstaande vragen heeft kunnen beantwoorden voor uzelf, zal u ongetwijfeld het perfecte diertje vinden om deze hobby mee te starten. Nu zorgen dat u uzelf ervan verzekerd dat u alles weet om dit mooie diertje perfect te kunnen verzorgen, en het juiste terrarium daarvoor aanschaffen. Als dit terrarium op zijn plek staat kan de benodigde apparatuur aangesloten worden en kan het verblijf ingericht worden zodat er een habitat ontstaat. Sommige lampen moeten eerst inbranden voordat deze de juiste temperaturen en stralingswaarden bereiken en bodembedekking moet soms eerst uitdampen. Neem daarom altijd enkele dagen tot een week de tijd om je terrarium correct te installeren voordat je een diertje huisvest.